Reizen

21 juli 2012 /
Ds. Aart Mak

Reizen is een wezenlijk onderdeel van vakantie vieren. Velen vinden de terugreis het prettigst omdat ze dan weer afkoersen op het vertrouwde bed, de wasmachine en ‘alles weer bij de hand’. Wij kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe het is om te reizen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Toch zijn in de leefwereld van zulke reizigers veruit de meeste bijbelverhalen ontstaan.

Door de wereld gaat een woord
en het drijft de mensen voort:

Door de wereld klinkt een lied,
tegen angsten en verdriet,
tegen onrecht, tegen dwang,
richten pelgrims hun gezang.

 Here God, wij zijn vervreemden,
door te luist’ren naar Uw stem.   

Breng ons saam met Uw ontheemden,
naar het nieuw Jeruzalem.Hechten

Ook wie wel hecht aan een eigen huis en een vertrouwde omgeving – de meesten van ons -, kan zich wel oefenen in de geestelijke houding die met reizen te maken heeft. Het is een manier van leven, een leren loslaten en verwachten, een erkennen van je eigen verandering, verlies en winst. Alle beelden die passen bij het woord ‘reizen’, zijn doorgaans uitstekend geschikt om het leven te beschrijven. En niet alleen dat, ook om het geloof te beschrijven: het leren leven van de verwondering en het vertrouwen in wat komen gaat.

In de vorige eeuw bezocht een toerist uit de Verenigde Staten de befaamde Poolse rabbi Hafez Hayyim. Hij was verbaasd te zien dat de woning van de rabbi bestond uit een eenvoudig vertrek vol boeken. De enige meubels waren een tafel en een sofa. ‘Rabbi, waar is uw huisraad?’, vroeg de toerist.
‘Waar is het uwe?’, antwoordde Hafez.
‘Het mijne? Maar ik ben hier alleen op bezoek.’
‘Ik ook’, zei de rabbi.
`(uit een van de boeken van Stephan de Jong)

 

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: