Terug naar het overzicht

Ramp in wording

24 april 2019 /
Aart Mak

Bijna-tijdgenoten

Eerder deze maand keek ik naar They Shall Never Grow Old. Peter Jackson, regisseur van de Lord of the Rings-verfilming, was de archieven van het Engelse leger ingedoken en kwam tevoorschijn met een tot een bijna lopend verhaal gemaakte compilatie van beelden die in 1914-1918 zijn geschoten in Engeland zelf en aan het front in België en Frankrijk. Hij voegde er kleur en geluid aan toe en met je 3D-bril op kwam ik voor het eerst mensen tegen die ik herkende als bijna-tijdgenoten.

Onomkeerbaar

De beelden zijn bij vlagen verschrikkelijk om aan te zien. Het inferno van de Grote Oorlog komt heel dichtbij. Het groene mosterdgas wolkt je ook als kijker tegemoet. Opnieuw beving mij de verbazing, net als bij de boeken die ik er al over las, hoe mensen hiertoe in staat waren. Niemand in 1914 zag of wilde weten dat dit een ramp in wording was. En toen de hel haar doden en gewonden uitbraakte, kon niemand het nog terugdraaien. Het was een onomkeerbare weg die al die regeringen, generaals en miljoenen soldaten waren ingeslagen.

Sneller dan gedacht

Hetzelfde gevoel bekroop mij toen ik bij CNN las dat wetenschappers opnieuw stellen dat het klimaat sneller verandert dan gedacht. Deze keer luiden ze de noodklok over het smeltende ijs op Groenland. De zeespiegel stijgt al en dat zal alleen maar sneller gaan. De ramp in wording is dat bijna de helft van de wereldbevolking in steden aan de kust van de wereldzeeën woont. De nieuwe studie die maandag 22 april in de Proceedings of the National Academy of Sciences verscheen is dus slecht nieuws voor steden als New York, Miami, Los Angeles, Tokio en Mumbai. Het komt erop neer dat onderzoekers ontdekten dat het ijs zes keer sneller smelt dan 46 jaar geleden. U kunt het hele verhaal in vertaling nalezen op een pagina van Welingelichte Kringen.

Prachtig weer

Het was prachtig weer met Pasen. Er was grote schrik over de aanslagen in Sri Lanka. Er werd intens genoten van de bijna buitenaardse wieleroverwinning van Matthieu van der Poel. Het succes van Ajax gloeide nog na. De tweede man van Forum van Democratie had flink commentaar op de eerste man. In de V.S. worden de posities ingenomen na het vrijkomen van het Müller-rapport. De Keukenhof en de wegen ernaartoe waren verstopt. Kleinzoon van twee logeerde bij ons. Maar intussen voltrekt zich een ramp in wording en de angstige vraag is of we nog op onze schreden kunnen terugkeren als duidelijk wordt welke catastrofe zich gaat voltrekken.

 

 

Tags - groenland - inferno - peter jackson - ramp - smeltend ijs - they shall never grow old

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: