Terug naar het overzicht

Oud worden

30 juli 2019 /
Aart Mak

Andere wereld

Ik heb het zo nu en dan. Van die momenten. Dat praat je met een of twee jongere mensen. Generatie dertigers, leeftijd mijn eigen kinderen, nog net. Of nog jonger, twintigers, leeftijd van mijn bonuskind. Ook nog net. En in één keer kijken die jonge gasten mij glazig aan. Ik heb blijkbaar iets gezegd dat nergens op slaat, althans in hun beleving. Ja, dat zeg ik nu wel, maar ik ben er knap verlegen mee, op zulke momenten. Alsof je in twee werelden leeft, ik in de mijne en zij in die van hen. Vroeger dacht ik dat ouder worden vooral te merken was wanneer jongere mensen je met mijnheer aan gingen spreken. Ik was er stiekem trots op dat ik dat vrij lang wist uit te stellen. Maar ook ik ontkwam er niet aan. Het is nu al heel lang niet meer anders. Dag mijnheer, wat is er van uw dienst? Maar dat andere, dat ik in de ogen van mensen van 25, 30 jaar oud lees dat ik blijkbaar uit een andere wereld kom, dat had ik nooit kunnen bevroeden. En ook niet hoe dat erin hakt bij mij.

Sommig ouderen zijn niet wijs

En ik had er zo’n hekel aan vroeger. Dan was er weer zo’n schoonvader – ja, ik heb er meerdere gehad – die mij toevoegde dat ik nog te jong was om in te zien wat hij net betoogd had. Of dat ik later nog wel als een blaadje aan de boom zou omdraaien en van mening veranderen. Ik was 17 toen de jaren zeventig begonnen. Achteraf gezien moeten er in die jaren veel oudere mensen hebben rond gelopen die zich in die woelige tijd op kruiend ijs voelden lopen. Ze hielden zich krampachtig vast aan wat ze zeker wisten, hun principes, politieke opvattingen of geloof. En ik was één van die eigenwijze snotneuzen die het beter wisten. Dachten we, dacht ik. Van al die in mijn ogen oude mensen vond ik mijn oma trouwens veruit de leukste. Omdat ze zo lekker eigenwijs was en tegelijk toch goed kon luisteren. We hebben vaak gelachen. Om onszelf. Vertelde zij hoe ze weer eens iets had uitgeflapt. En hoe ze daar onmiddellijk spijt van kreeg. Dat soort dingen. Sommige oudere mensen zijn niet wijs. Wat een opluchting!

De tachtig al gepasseerd

Maar dat het zo hard gaat, de tijd, de jaren van mijn leeftijd. Oud worden is inderdaad soms schrikken. Ik word niet begrepen. Net zo goed als ik zelf soms iets niet snap. Niet meer doorgaan tot diep in de nacht. Niet meer voetballen. Hoewel. Zag ik Sjaak Swart bij Eva Jinek. Blakend. Hoe oud is die voormalige rechtsbuiten van Ajax ook alweer? Geboren in 1938, reken maar uit. Is al de 80 gepasseerd. Zie je wel hoe ik er mee bezig ben, denk ik. Wil ik wel oud worden? Ja, zeg ik tegen iedereen die ik tegenkom. Maar van binnen fluistert er iemand heel hard ‘nee’ in mij. Goed voor jezelf zorgen, zei Sjakie Swart nog. Vooruit dan maar…

 

Tags - eigenwijs - jonge mensen - oud worden - sjaak swart - werelden

Deel deze column:

Reactie (8)

 • Afra Geurs - 30-07-2019 om 18.23 uur

  Nou ik wel hoor maar hopelijk in goede gezondheid. Zit me wel eens dwars als ik bedenk over leeftijd,zal ik er over 20 jaar nog zijn?aan de ene kant best beangstigend.
 • Hermien Embsen - 31-07-2019 om 07.09 uur

  Wat een ontroerend verhaal! Zo herkenbaar vanuit de verschillende perspectieven. Ik kom uit een ‘taaie’ familie: Velen Wierden rond de 100, mijn vader haalde de 98 en mijn moeder is nog op weg. Zelf ervoer ik het generatieverschil rond mijn 40e. Hoe? Jaren streed ik al voor emancipate van man & vrouw en plots keek een jongere collega mij verbaasd aan. Ik legde het nog eens fijntjes uit, waarna ze mij vertelde dat die strijd geslaagd en voorbij was. Ik was met stomheid geslagen, deels door mijn felheid. Nu, na 25 jaar, zie ik alles in een grote verband. Wij leefden destijds in een bubbel, ongelijkheid is er nog. Ik wil oud en wijs worden. Oud gaat vanzelf, wijsheid zit voor mij verpakt in humor en verwondering.
 • Lida - 31-07-2019 om 10.45 uur

  Dit is een waar verhaal, waar we allemaal voor komen te staan de een maak nog een koprol met 85 en de ander heeft moeite met 65 om de schoenen vast te maken. Ik kan me er helemaal in vinden, alles gaat zo snel, en men gaat we van uit dat ook de ouderen het allemaal nog kunnen bij benen, en kinderen zeggen dan, niets aan de hand het is heel makkelijk, maar dat is alles, tenminsten als je het weet Nee, het is zoals het is ,maar oud worden komt vaak met gebreken, er gaat niets vanaf er komen er steeds meer bij, en heel vaak met verlies van partner, en mensen om je heen. Denk ik vaak is dit het nu allemaal, is dit nu oud worden ofwel zijn. Maar gelukkig zijn er ook momenten waar we blij van worden zeker als je een column leest , dat er meer mensen zijn die er ook zo over denken.
 • Ap - 01-08-2019 om 15.40 uur

  Een vraag aan de columnist: Is deze column nu : een visje uit werpen en dan een inzicht krijgen wat andere, oudere medemensen van dit leven vinden, ervaren? Goed voor jezelf zorgen? Is dat het enige?
 • Aart Mak - 02-08-2019 om 08.36 uur

  Ha, goeie vraag. Een goeie column hoort te raken en aan het denken te zetten en zo instemming of weerwerk op te roepen. En de lezer wordt of bevestigd of gaat nadenken over hoe zij of hij erover denkt. Dus vul zelf verder maar aan als dat niet het enige is in jouw ogen.
 • Ap - 02-08-2019 om 17.33 uur

  Vriendelijk dank voor je reactie. Maar in aansluiting daarop zou ik graag van je vernemen, of jij ons lezers ook een tip of hint kan geven? Je schrijft o.a. , vooruit dan maar, goed voor jezelf zorgen. Wel ik ben al op hoge leeftijd, maar nooit te oud om te leren. Je leert, zo zegt men, tenslotte tot je laatste adem aan toe! Toch? Wel dus voor alle duidelijkheid: Wat betekent voor jou, dus in jouw eigen leven, "GOED VOOR JEZELF ZORGEN?" Vol verwachting zie ik je invulling graag tegemoet. Met vriendelijke groet van Ap.
 • Aart Mak - 05-08-2019 om 08.54 uur

  Ooit heb ik eens wat gezegd; laten we het nu noemen: tien manieren om goeds voor je zelf te zorgen. 1. Maak af waar je mee bezig was. 2. Ruim op wat je niet meer gebruikt. 3. Denk niet aan hoe het zou moeten zijn maar neem het zoals het is. 4. Vertrouw dat wat gebeurt door jou gehanteerd kan worden. 5. Probeer te geloven dat je leven zin ertoe doet, hoe dan ook. 6. Laat het verleden rusten. 7. Laat de toekomst de toekomst. 8. Doe wat je kunt doen en geef het dan mee aan de wind. 9. Een nacht is anders dan een dag en morgen is weer anders dan vandaag. 10. Kijk met aandacht om je heen. Ik zou er nog iets aan kunnen toevoegen over eten en drinken en nog veel meer, maar ik zal later deze week iets plaatsen dat ik altijd erg aardig heb gevonden. Een tekst die heel oud zou zijn, gevonden is in de kathedraal van Baltimore en gaat over levensstijl.
 • Ap - 06-08-2019 om 08.03 uur

  In aansluiting op je mail d.d. 5-8-2019. Super! Vriendelijk dank hiervoor. Ook ik ga hiermee verder.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: