Loop der geschiedenis

16 juli 2011 /
Ds. Aart Mak

Dit is een herhaling van Een Goed Begin, uitgezonden op zondag 15 oktober 2006.

Ongemakkelijke waarheid. Zo heet de film waarmee ex-vice-president Al Gore de wereld overtrekt. De film, in het Engels ‘Inconvenient Truth’ geheten, gaat over de immense vervuiling, de opwarming van de aarde, de gevolgen van het veranderende klimaat en de noodzaak tot een grote, wereldwijd gedragen andere manier van leven. Ik moet de film nog gaan zien, want het intrigeert me hoe deze intelligente Amerikaan denkt mensen te kunnen bekeren. Zonder te willen wegduiken voor zijn boodschap, bedenk ik dat zijn eigen landgenoten garant staan voor de grootste vervuiling van aarde, lucht en water. Drieëntwintig procent van alle energie ter wereld wordt opgeslokt door de kleine 300 miljoen inwoners van de Verenigde Staten.

Maar waar ik het even met u over wil hebben is hoe de dingen kunnen gaan. Wat was er gebeurd als deze Al Gore in het jaar 2000 wel president van de Verenigde Staten van Amerika was geworden? U weet nog dat hij de meeste stemmen had, dat er geruzie was, er kwamen rechters aan te pas en dat uiteindelijk George W. Bush meer kiesmannen had en dus gekroond werd tot de machtigste man ter wereld? Wat als Gore had gewonnen? Zou er dan geen oorlog in Afghanistan en Irak zijn gekomen? Zou er dan anders met de strijd tegen het terrorisme zijn omgegaan? Had het milieu er dan nu, 6 jaar later, beter voor gestaan?
Kortom: wat als..?

Niet alleen in het groot, in ieders leven kan zo’n vraag gesteld worden. Gaat u maar na, denk maar aan een aantal momenten in uw leven. Dat auto-ongeluk had u niet meegemaakt als u vijf minuten eerder van huis was vertrokken. Maar u moest nog even terug, u had iets vergeten. Die ontmoeting ooit met de man of vrouw van uw leven was zo’n merkwaardige samenloop van omstandigheden dat u elkaar net zo goed nooit tegen het lijf was gelopen. Je schrikt er zelfs van als je bedenkt dat ook je ouders elkaar evengoed nooit hadden kunnen ontmoeten. Ik keek zondagavond vorige week naar dat aardige programma ‘De Reünie’ van de KRO. Onder leiding van Rob Kamphues zag ik mensen die een kleine 40 jaar geleden bij elkaar in de klas zaten weer bij elkaar. Een vrouw bekent dat ze in die klas in Alkmaar als meisje ooit compleet verliefd was op een jongen in die klas, maar te verlegen om het te laten merken. De jongen, nu allang met kort grijs haar, kijkt verbaasd, wist dat niet maar zegt dat hij dat ook was op haar, maar ook te verlegen om dat te laten blijken! Beiden zijn inmiddels allang getrouwd met een ander, maar je ziet hen denken: het had ook heel anders kunnen lopen in hun leven...

Zo vaak neemt ons leven een wending. En zo vaak denken we achteraf: het had evengoed de andere kant op kunnen gaan. Of is dat niet zo? Op een wegennet van duizenden mogelijkheden gaan wij toch onze eigen weg. En of toeval nu wel of niet bestaat: het gaat zoals het gaat. Of het gaat niet, maar we kunnen er niets meer aan veranderen. We zullen ermee moeten leven. Wij kiezen maar zijn vooral gevolgen van keuzes en samenlopen van omstandigheden. Dat hoort blijkbaar bij mensen. U en ik zijn allemaal optelsommen van de gelukkige en ongelukkige keuzes van onze ouders, van onszelf, van onzichtbare en willekeurige bewegingen om ons heen en wie weet ook van wat de Onbekende God met ons wil. In de laatste geloven niet al te veel mensen meer, vooral omdat zij er zich niets bij kunnen voorstellen.

Ik zal het nog een slagje moeilijker maken voor die mensen. In de bijbel komt een verhaal voor van een koning met de naam Hizkia, die letterlijk doodziek is en hoort dat hij zal sterven. Dan draait hij zich weg van de mensen, bidt en huilt met alles wat hij heeft - en hoort dan dat hij nog 15 jaar te leven cadeau krijgt en als teken daarvan staat de zon die middag niet stil (dat zou al wat geweest zijn) maar gaat zelfs achteruit. En zeg nu niet dat de zon niet beweegt omdat de aarde beweegt. Dat is allemaal relatief. Het gaat hier om de grote verandering, hoe onwaarschijnlijk dat ook moge klinken. Niet alles is onherroepelijk. In het boek des levens kan door een onzichtbare hand teruggebladerd worden. Ergens zit de mogelijkheid dat het anders kan. Of dat jij anders kunt, zoals de zoon uit de gelijkenis, die temidden van de varkens ineens in beweging komt en terugkeert naar het huis van zijn vader.

De grote geschiedenis der mensheid en alle kleine levenslopen van mensen zoals u en ik, lijken zich te voltrekken zonder dat je ooit terug kunt keren in de tijd om het opnieuw en beter te doen. Maar het verhaal van de bijbel is dat als wij dat niet kunnen, dat God dat kan, ook al begrijpen wij daar niets van. Dit programma heet ‘een goed begin’ maar gezien de vaak niet al te goede beginscenario’s is God vooral bezig met een ‘happy end’. Want ook halverwege je leven kun je veranderen en opnieuw beginnen, zo fris als een pasgeboren kind. Sterker nog, zelfs het eind van je leven, of dat nu morgen of over 15 jaar zal zijn, mag je zien als een kans op een goed begin. Als de waarheid over jouw vastgelopen leven of over het op vernietiging afkoersende leven van deze planeet ongemakkelijk is – en dat is zo, heeft God altijd iets te maken met de hoop die gelooft dat het anders kan. En dat geloof verzet met liefde de hoogste bergen...

Met muziek van Grieg en Rachmaninoff. Verder hoorde u muziek van Max Reger (‘Lobt Gott’) en ‘Een venster door de tijd’. gezongen door een jongerenkoor o.l.v. Leo. Gelezen werd uit 1 Korinte 13: 12-13 en gebeden werd uit ‘Bij gelegenheid (II)’ van Sytze de Vries.

 

 

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: