Terug naar het overzicht

Familie (1)

19 juni 2010 /
Ds. Aart Mak

Van je familie moet je het hebben. In deze zomerweken wil ik het een aantal keren met u daarover hebben. Dus tot en met eind juli geen actualiteit, maar familieverhalen. Alle verhalen zijn afkomstig uit het pas verschenen boek Zielenroerselen en Speldenprikken, dat ik samen met Astrid Hart schreef. Het boekje met veertig verhalen, gedichten, bijbelteksten en vragen die te denken geven, is in elke boekhandel en ook bij het bureau van KZG te verkrijgen. Terug naar de familie. Laat ik beginnen met een verhaal over een vader:

Onverwacht

Mijn vader had ik vrijdagavond nog opgebeld. Hij moest ook toen, net als altijd, even op gang komen. Ik was eraan gewend geraakt. Als hij de telefoon opnam en hoorde dat ik het was, leek het eerst of ik hem stoorde en hij geen zin had in een gesprek met mij. Dan volgden wat algemeenheden, over en weer. Tot hij de smaak te pakken kreeg en met hoorbaar genoegen de belevenissen van zijn buren en andere passanten opdiste. Hij wilde daarna werkelijk weten waar ik mee bezig was en hoe ik ermee omging. En natuurlijk, zoals meer oude mannen, kon hij het niet laten te vertellen hoe hij het ooit gedaan had, in een al lang voorbije tijd. Maar ik had geleerd te luisteren en ontdekt hoe vaak hij mij in feite van wijze raad voorzag.

Mijn vader had het vaak over allerlei menselijke verhoudingen. Maar we zeiden nooit tegen elkaar dat we van elkaar hielden. Misschien omdat we allebei vonden dat zo’n zin als ‘ik hou van je’ niet bij mannen onder elkaar past en omdat het een open deur intrappen was. Vrijdagavond vertelde hij nog over een neef wiens twee kinderen volkomen langs hem heen leefden. Ze kwamen al jaren niet meer langs, lieten niets van zich horen en de grootouders moesten maar raden hoe de kleinkinderen eruitzagen.

Mijn vader gebruikte vaker die uitdrukking: ‘langs elkaar heen leven’. Ik moest eraan denken, een half uur nadat ik zondagmorgen door mijn broer gebeld werd. Vader was overleden, zei hij, heel vroeg in de morgen. In zijn slaap, volkomen onverwacht …

En dit is een van de verhalen zoals ik die kan vertellen over mijn vader. Hij was niet volmaakt. En daarom had ik hem lief...

U hoorde o.a. lied 446 uit het Liedboek gezongen worden.

 


 

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: