Een goede engel is nooit weg

25 december 2014 /
Ds. Aart Mak

De wereld voelt fragiel. Oorlogen, dreiging van oorlogen en terreurdaden maken deel uit van deze tijd. Er is ineens weer angst. Sommige politici spelen met die angst. Mensen en groepen worden tegen elkaar opgezet. We breken langzaam onze planeet af. Klimaatverandering bedreigt ons voortbestaan.

Tegelijkertijd wordt de invloed van vrouwen wereldwijd groter. De democratie is, ondanks allerlei tegenslag en teleurstelling, in opkomst. Het internet verspreidt zich tot in de verste uithoeken. De mondiale armoede is inmiddels gehalveerd. Nooit eerder waren gewone mensen als u en ik meer in staat deze uitdagingen aan te gaan en ons eigen lot te bepalen.

Het voelt alsof wij op de rand balanceren tussen onze diepste dromen en oudste angsten. En wij hebben een keuze, om het momentum te grijpen, of het totaal uit de hand te laten lopen.

Het goede moment om het eens over engelen te hebben. Ook een fragiel onderwerp. Passend dus. Het bestaan van engelen is bedoeld om ons vertrouwen te geven en de juiste keuze te maken. Dapper te zijn en te vertrouwen dat het goed komt. Wij doen het niet alleen. Wij zijn nooit zonder die voor ons in eerste instantie wonderlijke wezens.

Want ja, ik geloof, ik engelen. Van kinds af aan. En later weer opnieuw. En of u het nu gelooft of niet, het is waar. Engelen zijn er, zonder dat je hen ziet. Kinderen zien ze soms en vinden dat vanzelfsprekend. Kinderen komen namelijk zelf nog net uit die andere wereld vandaan. En mensen die sterven zien soms één of meer engelen. Zij zullen namelijk spoedig dit aardse bestaan moeten loslaten.

Engelen zijn vooral grensgangers, althans van ons uit gezien. Ze zijn er altijd maar komen dichterbij als het gaat om leven of dood. Ze zijn erbij als er een nieuwe mens wordt geboren. En als iemand de grens van leven en dood nadert, staat er een engel op wacht. In afwachting van een complexe operatie. Of bij een sterfbed. Klaar om iemand die overgaat op te vangen en te begeleiden. Maar ook in tijden van gevaar of crisis zijn de engelen daar. Soms om iemand wakker te schudden en net op tijd een knop in te drukken of het stuur te draaien. Of om iemand die bij de pakken neerzit, het goede gevoel terug te geven om door te gaan en de moed niet te laten zakken.

Wij denken dat we het zelf doen of moeten doen. En dat is ook zo. Maar we zijn niet alleen. (lees verder)

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: