Advent

23 december 2014 /
Ds. Aart Mak

Advent is ook verder kijken dan de dag van morgen en je hoop richten op de dag van overmorgen. Juist het werken voor deze radiozender en het ontmoeten van allerlei mensen die verder in het nieuws volkomen onzichtbaar zijn, versterken mij in het blij makende weten hoeveel vitaliteit er zit bij mensen. Mensen zijn veerkrachtig en kunnen heel wat verduren. Veel mensen zijn er niet op gebouwd om anderen in hun omgeving weg te duwen. Het sociale, de hulpvaardigheid, het op een aardige manier zien en gezien worden, staan bij vrijwel iedereen voorop. Het dagelijks weerkerende beeld dat ons in de media wordt voorgehouden, suggereert dat het een en al crisis, recessie en teloorgang zou zijn. Bovendien zou je soms met alle aandacht voor misdaad en aberratie denken dat elk mens het in zich heeft om het criminele pad op te gaan. Dat is niet zo. Het is goed, juist in deze adventstijd, weerstand te bieden aan allerlei vreemde beeldvorming.

In Haarlem brengt Serious Request elke dag duizenden mensen op de been . Ook ‘s nachts trouwens, zeg ik als bewoner van de binnenstad. Al die beweging, met name onder jongeren, fanatiek bezig om geld te genereren voor het goede doel, stemmen mij vrolijk. En dan alle creativiteit die ik waarneem.

Ik geloof dus in mensen. En geloven in mensen is geloven in een God en goedheid die hen weer te boven gaat maar wel dicht bij is. Juist in donkere en lastige tijden ontwaakt een kracht bij mensen die te maken heeft met het verlangen er hier een betere wereld van te maken. Ik zie in mijn overvolle provinciestad hoe dat werkt. Gelukkig dat er een netwerk is dat mensen over de hele wereld met elkaar verbindt.

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: