• 00:00 / 00:00

  Capsule: klein

  Zolang ik mezelf met anderen vergelijk, zal ik nooit tot rust komen

 • 00:00 / 00:00

  Herinneringen

  Eén van de laatste uitzendingen van Aartse Zaken

 • 00:00 / 00:00

  Psalm 79

  Hoe is het om alles kwijt te raken? De straat waar je woonde is er niet meer, de huizen zijn geplunderd, de voordeuren staan open. Hier en daar is brand geweest.

 • 00:00 / 00:00

  Het luistert nauw, over taal gesproken

  Het loopt soms de spuigaten uit. In bedrijven wordt door managers een koeterwaals gesproken van Engelse woorden gevat in Nederlandse zinnen waar je helemaal dol van wordt. Als u zelf ook wilt genezen van deze Engelse ziekte, is er een aardig boekje op de markt gekomen. Daarin kunt u lezen dat een loverboy in onze taal beter een huichelminnaar kan worden genoemd. En met verwijzing naar de Big Brother van George Orwell, kan het tv-programma beter een loerbroer heten. En als u in de zomer op het Bloemendaalse strand een vrouw topless ziet rondlopen, dan zegt u voortaan dat u een vrijborstig vrouwspersoon heeft gezien. Het is trouwens opvallend dat in al die taalverschuivingen de kerk nog steeds nauwelijks last heeft van die quasi-Engelse woorden. Maar u moet wel opletten. Als u ergens in een kerk het woord be-amen tegenkomt, betekent dat doorgaans al niet meer dat de gemeente de zegen moet be-amen maar dat er op de muur iets wordt geprojecteerd met een beamer. Het luistert nauw!

 • 00:00 / 00:00

  Psalm 146

  De kritiek in de psalm gaat uit naar de mensen met macht.

 • 00:00 / 00:00

  Psalm 25

  Een psalm over onderweg zijn, met alle vertrouwen en aarzeling die daarbij horen

 • 00:00 / 00:00

  Psalm 68

  Een stevige psalm, als in een overwinningsroes, maar ook met intieme fragmenten

 • 00:00 / 00:00

  Psalm 143

  Psalm 143 lijkt een gebed, geboren in een cel. De man is aan het eind van zijn krachten. Hij is geschokt tot diep in zijn hart en vreest het lot van de doden te moeten delen. Wat doe je dan?

 • 00:00 / 00:00

  Metselwerk

  Laat het licht mogen zijn. En zacht, zoals Roland Holst in zijn Zwerversliefde ooit dichtte: ‘Veel liefde ging verloren in de wind /
en wat de wind wil zullen wij nooit weten; /
en daarom - voor we elkander weer vergeten -
/ laten wij zacht zijn voor elkander, kind.’ Dit is wat vaak ontbreekt in alle discussies die her en der, in praatprogramma’s, in de sociale media, op straat en in de politieke arena’s worden gevoerd. Het gaat er hard aan toe.

 • 00:00 / 00:00

  Nog een keer: het Thomas Evangelie

  Een evangelie met 114 spreuken. Opnieuw spreekt hier een wijsheidsleraar die mij aan het denken zet. Er moet iets met mij gebeuren. Ik zie het niet en toch is het er.